Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Windows 8 Gemeente-App

Blogs
3-11-2012

De Windows 8 gemeente app is door Wortell ontwikkeld als voorbeeld van een bedrijfsapplicatie die wordt ontsloten middels een app. De app geeft snel inzicht in alle gegevens van een burger die een gemeente bezoekt.

Windows 8 biedt een unieke kans om apps bedoeld voor tablets en apps bedoeld voor traditionele desktops te combineren. In Windows 8 kan informatie snel geconsumeerd worden middels een tablet app (Microsoft noemt dergelijke apps ook wel Modern UI apps). Om gegevens te verwerken kunnen applicaties gebruikt worden die primair bedoeld zijn voor toetsenbord en muis.

De Wortell Windows 8 gemeente-app is een voorbeeld van een Modern UI of Windows Store app die informatie uit verschillende informatiesystemen presenteert. Indien vervolgens met deze informatie verdere verwerking nodig is kunnen derde systemen worden opgestart.

Het scenario achter de Windows 8 gemeente-app is als volgt:

Een burger bezoekt een klant contact centrum (lees balie) van een gemeente. In sommige gevallen is de snelste manier om de klant te helpen van achter een balie. In andere gevallen is verdere ondersteuning nodig. De medewerker kan vervolgens met een Windows 8 tablet in de hand samen met de bezoeker een plekje zoeken.

Op de tablet wordt (middels de Search Charm) de achternaam of het BSN nummer van de bezoeker ingevoerd. Alle burgers in de gemeente die aan de zoekcriteria voldoen worden vervolgens getoond. Diezelfde zoekopdracht zou ook rechtstreeks in de app kunnen plaatsvinden.

gevondenburgers

Uit de gevonden burgers kan een burger geselecteerd worden door op zijn naam of foto te klikken. Een persoonlijk dashboard van de persoon wordt getoond. Dit dashboard is voor iedereen anders en bevat alle belangrijke informatie betreffende de persoon. Informatie die eventueel van belang kan zijn in het gesprek dat de medewerker met de burger voert.

De demo-app laat naast NAW gegevens tevens enkele belangrijke kenmerken zien. In de voorbeeld Windows 8 app zijn dat openstaande rekeningen, lopende vergunningsaanvragen, een overzicht van de WOZ waarde van het huis. Daarnaast wordt meer klantgerichte informatie getoond. Zo wordt de medewerker van de gemeente erop gewezen dat het paspoort binnenkort verloopt en dat er wegwerkzaamheden gepland zijn in de buurt van de bezoeker. Hierop kan de bezoeker gewezen worden.

burgerdashboard

Eventuele familierelaties worden in beeld gebracht evenals een contacthistorie en aanvullen​de veel voorkomende handelingen.

De Windows 8 gemeente-app die Wortell heeft gemaakt is slechts een voorbeeld van de manier waarop op Windows 8 apps ontwikkeld zouden kunnen worden.

Download de Windows 8 Wortell Gemeente-app​ hier.​