Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Why People Work

Als het écht gaat over het waarom mensen werken.

Werk: Anywhere, anytime, anyplace. Een quote die ik gedurende mijn carrière vaak gehoord heb maar waarvan ik op dit moment steeds meer het geloof begin te krijgen dat we deze nu echt waar kunnen maken….en dit ook moeten doen.  Technologisch staan we aan de vooravond van enorme sprongen waar toepasbare A.I. een belangrijke rol speelt. Sterker nog, ik ben van mening dat er een nieuwe dimensie bij komt: Worth it! Kort gezegd vraagt de medewerker zich af: “Organisatie, ben jij het waard dat ik mijn kostbare tijd aan jou ga besteden?

Medewerkers zijn op zoek naar een organisatie die meer is dan een plek om te werken. Ze zijn op zoek naar een échte verbinding, een doel, gezondheid en groei (professioneel en persoonlijk). Ze zijn bezig met het herdefiniëren van de rol van werk in hun leven.

Praktisch gezien gaan medewerkers steeds meer het werk ín hun privéleven passen in plaats van andersom. De verwachtingen van de medewerker zijn veranderd! Namelijk:

  • Hybride werken is de norm en geen luxe
  • Flexibiliteit wordt verwacht om tegemoet te komen aan individuele behoeften
  • Werknemers hebben een “ nieuwe ”worth it" -vergelijking (er is meer in het leven dan werk)
  • The Great Reshuffle → Mensen denken na of gemaakte keuzes nog steeds de juiste zijn

Dit is nogal wat en vraagt niet alleen om een super flexibele IT-infrastructuur maar vooral een cultuuromslag. Ook van die manager die op woensdagochtend om 9:00 uur een standaard vergadering plant van 1,5 uur waarbij het hele team fysiek aanwezig moet zijn.

Werkdag in de nabije toekomst

Hoe ziet een potentiele werkdag er in de nabije toekomst uit? Hieronder toon ik een voorbeeld waarbij duidelijkwordt dat anytime, anyplace echt geïmplementeerd is. Deze werknemer werkt part-time, gaat op maandag later naar kantoor, omdat het kan. Werkt op dinsdag remote of misschien wel de hele dag op kantoor. De woensdagochtend is vrij en op donderdag neemt ze de hyperloop om razendsnel naar de Spaanse zon te vertrekken. Eerst een dagje bijkomen en dan op vrijdag en zaterdag een dagje remote en de laatste puntjes op de i! Op zondag is het rustdag en kan er gesurft worden.

Inrichting van je organisatie

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie het waard is om voor te werken? De volgende 4 stappen kunnen hierbij helpen!

1 - Bouw sociaal kapitaal op (Build social capital)

Het opbouwen van sociaal kapitaal is anders voor individuen, teams of een organisatie. Waar het volgens mij op neer komt is dat organisaties samenwerkingen stimuleren op deze verschillende niveau’s. Dat organisaties helpen bij het verbinden van mensen en medewerkers bij wat voor hen belangrijk is. Dit kan op professioneel vlak zijn maar waarschijnlijk ook op maatschappelijk vlak.

Zorg dat je medewerkers ten alle tijden de kennis beschikbaar hebben die nodig is voor hun werkzaamheden. Ook is het van belang dat leren (het opdoen van vernieuwde kennis) een vast onderdeel van het werk wordt.

2 - Ontwikkel gezonde werkgewoonten en hou je daaraan

“Van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan.” Een mantra die ik vaak te horen heb gekregen. Té hard en té lang werken is echter niet gezond (op de lange termijn). Zorg ervoor dat je medewerkers op tijd rust nemen, dat ze focus tijd hebben om voor langere tijd ongestoord te kunnen werken en écht productief zijn. Organisaties kunnen ook helpen door richtlijnen in te stellen over het ‘vergader-gedrag’.

3 - Duidelijkheid scheppen over wat het belangrijkste is

Hoe frustrerend is het als je als medewerker of zelfs team niet weet waar je aan toe bent. Welke taak heeft prioriteit over de andere. Zorg als organisatie(onderdeel), team maar ook als medewerker dat duidelijk is wat écht belangrijk is. Leg dit vast, hou je hieraan en controleer dit.

4 - Re-recruit uw medewerkers

Het werven van de juiste medewerkers is ontzettend belangrijk voor een organisatie. Je neemt een medewerker meestal aan voor de langere termijn – je gaat een echte verbinding aan. Zowel als organisatie maar ook als mens. Het selecteren van de juiste mensen is van het grootste belang voor het recruitment team…. maar hoe zit het met de medewerkers die al in dienst zijn? Voelen zij zich nog gewaardeerd en gesteund? Met andere woorden voelen ze zich nog écht verbonden met de organisatie? Als dit het geval is ben je op de goede weg.

Waardering, steun en verbinding zorgen voor een hogere werktevredenheid!

Zet je medewerker op 1!

Om als organisatie te floreren is het van belang om goed te luisteren naar je medewerkers en deze in hun kracht zetten. Om dit te realiseren heb je de juiste tooling nodig. Microsoft Viva is speciaal voor dit doel ontworpen. Het is uniek in zijn soort doordat het volledig integreert in Office 365 en gebruik maakt van de services die Microsoft biedt.

Microsoft maakt het met Microsoft Viva mogelijk om een actief employee experience platform te realiseren en hiermee organisaties de middelen te bieden om medewerkers beter te betrekken bij de organisatie, ze productief te laten werken maar nu met een hogere werknemer tevredenheid wat weer leidt tot betere resultaten voor de organisatie!!

Onze auteur

Sander Derix

Als Productivity architect ben ik expert op het gebied van content lifecycle, compliance, informatiemanagement en migraties[TK1] . In mijn werk vind ik het leuk om lange termijn denken te combineren met praktische stappen zetten in het hier en nu. Ik krijg er energie van om organisaties verder te helpen door het implementeren van hoogwaardige oplossingen die écht bijdragen aan een productieve en veilige werkomgeving.

In mijn werk combineer ik enerzijds mijn uitgebreide ervaring in informatie-, document- en procesmanagement en anderzijds mijn ervaring in verschillende rollen zoals: developer, lead consultant, teamleider, architect om toekomst vaste en beheerbare oplossingen te ontwerpen. Een project voer ik het liefst uit in samenwerking met een team, omdat ik geloof dat je samen de beste oplossingen realiseert.